poniedziałek, 29 sierpnia 2011

pieczone pomidory


sezon pomidorowy w pełni, a to danie jest proste, szybkie i pyszne. samo w sobie, albo jako dodatek.
pieczone pomidory.


składniki:
6 pomidorów równej wielkości
ok. szklanki ryżu arborio (do risotto)
łyżka masła
łyżka oliwy
1-2 cebulki dymki
świeża bazylia i koperek
suszone oregano, słodka papryka i chilli
sól
vegeta bez glutaminianu
woda
grecki lub bałkański jogurt naturalny


pomidorom odciąć "czapeczki" od strony szypułki, delikatnie wydrążyć. usunąć zdrewniałą część resztę posiekać.
wydrążone pomidorki posolić lekko w środku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym oliwą.
na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną dymkę i suchy (nie płukany!) ryż. smażyć mieszając aż ryż się zrumieni.
dodać posiekany miąższ pomidorów i przyprawy. gdy płyn odparuje dolać wodę.
dusić mieszając i dolewając wody. ryż powinien zostać lekko al dente.


wydrążone pomidory wypełnić nadzieniem, przykryć "czapeczkami" i zapiekać w 200 stopniach przez 10 - 15 minut.



podawać gorące.
genialnie smakują z gęstym greckim jogurtem.



smacznego!




6 komentarzy:

ann pisze...

Mniam, dobrze, że jestem po śniadaniu. Normalnie ślinka cieknie na takie jedzonko

Anna Karwowski pisze...

kobieta tysiaca talentow :)

CU@5 pisze...

Mmm...Pycha!

Tisa pisze...

Droga pani Effcio, ja tez bardzo lubie pomidory. Moja mamusia gotowala podobne, lecz to bylo troche inaczej. Mam do pani pytanie: czym mozna zamienic ten pyszny jogurt, bo nie znajde tu takiego.
Dziekuje no i przepraszam za moj lwowski polski (nie mam polskiego na keyboard. Z pozdrowieniami Anna-Maria

effcia pisze...

Tiso, zamiast greckiego jogurtu można użyć gęstej kwaśniej śmietany, to jest wersja mniej dietetyczna, albo można zwykły jogurt naturalny odsączyć z nadmiaru wody na czystej ściereczce - próbowałam, działa :)

Tisa pisze...

Dziękuję bardzo :-D