W menu Zielone Pesto.
Łatwe.
Szybkie.
Genialnie pyszne!
zielone pesto:
duża garść natki pietruszki
duża garść liści bazylii
100 g prażonych orzeszków nerkowców
100 g tartego parmezanu
4-5 dużych ząbków czosnku
dobra oliwa z pierwszego tłoczenia.
wszystkie składniki oprócz oliwy wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy, dodajemy oliwę do uzyskania odpowiedniej (miękkiej ale nie płynnej) konsystencji.
Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. U nas było tagliatelle w dwóch kolorach, ale może być penne, albo jakikolwiek ulubiony kształt, byle al dente.
Nalewamy sobie szklaneczkę dobrego wina i pałaszujemy w miłym gronie!
nadaje się do odsmażania!
P.S.: A tak rośnie Rysiek
9 komentarzy:
Ej, a na stole było coś jeszcze pysznego, w tej formie do tarty! *^v^*
a to tarta szpinakowa, przepysznista, ale nie znam przepisu.
uwielbiam robione samemu pesto, jest takie aromatyczne i pyszne, mniam mniam
pychotki!!
p.s. Rysiek słodki!
Sé ve rico y felices de poder comerlo, su blog es precioso. Saludos cordiales desde España
hmmm, przetestuje. guakamole wg efci rzadzi wiec i pesto trza sprawdzic ;) a ja uwielbiam wszelkie przepisy gdzie nie trzeba pol dnia przy garach stac :)
Aniu, pesto polecam, to się robi błyskawicznie, a jest pyszne i sycące. I dzieciaki to jadają:)
Efciu - fantastyczne zdjęcia, pięknie skomponowane i wykorzystana głębia :)
Rysiek jest cudny :)taki do schrupania
Prześlij komentarz